Hejdå 2022. Hej 2023!

Snart har ett helt år passerat. Jag har svårt att ta in hur fort det har gått. Det känns inte som att det var längesedan jag startade upp 2022 efter ett omtumlande slut på 2021. Det här året stänger jag inte fullt lika omtumlad men med samma tacksamhet för livet och många nya insikter om vartåt jag vill gå, både i livet och i företagandet.

I det här inlägget får du hänga med på delar av min återblick på 2022. Jag avslutar med att kort berätta vad jag ser inför 2023.

Året i stort

Det har varit ett roligt år och det har varit ett jobbigt år. Roligt för att jag har kunnat återgå till jobbet i en lagom och bra takt och haft intressanta och roliga uppdrag med givande kunder. Roligt för att jag fått samarbeta med så många härliga personer och engagerat mig i ideella uppdrag som gett mig energi. I våras valdes jag in som ledamot i Företagarna Skara och jag har fortsatt mina uppdrag som sekreterare i Komuneco och som valberedare i MEGA+.

Jobbigt för att jag har behövt hantera allt det som har kommit med min efterbehandling vilket stundtals har varit dränerande. Jobbigt för att jag har loopat så många existentiella tankar att jag önskat mig en off-knapp säkert 250 gånger.

Men, roligt och jobbigt kan tillsammans bli ganska bra. Jag har fått många insikter om vad jag ska förkasta, vad jag ska ta in mer av i livet, att mina värderingar är än mer viktiga än tidigare, att jag vill hitta fler sätt att bidra till ett bättre samhälle och vad jag vill göra mer av i mitt företag.

Om jag kikar tillbaka på vad jag sa om 2022 i början av året kan jag konstatera att jag varit alldeles för dålig på att ta mig tid för varierande arbetsplatser och att jag inte alls lagt särskilt mycket tid på egna projekt. Det är två saker som jag fortfarande vill få till så de åker med in i 2023. Däremot måste jag säga att det här året verkligen har bestått av många mer sparks, som var mitt ledord för året 💫

Några av årets höjdpunkter

  • Ida Buchar (supertrevlig människa!) på Moderskeppet gjorde en stor intervju med mig
  • Jag startade en YouTube-kanal
  • Tillsammans med Linda på Blom Communication lanserade jag Kommunikationsrådet Blom & Karamell
  • Jag testade och smyglanserade min tjänst Branda din Business (mer av det 2023!)
  • Tog äntligen tag i att göra en brandingfotografering (med grymma Kristin)

Vanligtvis brukar jag sätta upp några mål för varje år men inför 2022 valde jag att inte göra det. Helt enkelt för att jag ville känna att det viktigaste av allt var att återhämta mig från hösten och komma tillbaka i en takt som skulle vara hållbar. Och, som jag skrev tidigare, har jag kunnat komma tillbaka i en lagom och bra takt även om hösten hade kunnat vara något lugnare.

Uppdrag under året

Under året har åtta nya kunder tillkommit samtidigt som jag har haft uppdrag för åtta återkommande under. Det har varit alltifrån deltidsuppdrag på årsbasis till grafiska profiler och kommunikationsstrategier.

De roligaste uppdragen under året har varit

  • Tre soloföretagare som köpt min nya tjänst Branda din Business
  • Rådgivningsuppdrag till chefer och strateger
  • Kommunikationsstrategi för företag i tillväxtfas

Jag har uppskattat varenda kund och vartenda uppdrag. Det är en ynnest att få jobba med det man verkligen gillar och är bra på och se hur det hjälper andra att ta kliv framåt och närma sig sina mål.

Färre föreläsningar

Det har varit något färre föreläsningsuppdrag än tidigare år men det är inte heller något som jag marknadsfört eller lyft fram särskilt. Jag har pratat varumärke och marknadsföring för nyföretagare runtom i Skaraborg och jag har även besökt ett gäng med UF-elever och pratat om samma sak. Att föreläsa är något jag verkligen gillar! Innan undrar jag alltid varför jag tackat ja, under tiden är jag i mitt esse och efteråt är jag alltid glad och euforisk (om än helt slut också).

Praktikant

Precis som förra året har jag tagit emot en praktikant. Den här gången en tjej som studerar till Operativ Digital Kommunikatör vid Campus Västra Skaraborg. Under sex veckor hängde vi tillsammans och jag försökte lära henne så mycket jag bara kunde. Hon var intresserad, framåt och duktig så det var givande veckor även för mig. Det kommer kännas lite tomt vid skrivbordet nu när jag inte har någon som ställer smarta frågor eller som får lyssna till min skönsång… Under nästa år kommer jag antagligen inte att ta emot någon praktikant, istället ska jag vara mentor åt en nyföretagare.

Året i siffror

Det har varit ett bra år siffermässigt! Det bästa hittills faktiskt. Även om året inte är stängt ännu kan jag konstatera att jag har slått mig själv i såväl omsättning som kostnader och resultat. Kostnader vill en ju gärna hålla nere men i mitt fall har de stora summorna lagts på underleverantörer och utbildning och det har ju bidragit till min ökade omsättning.

Vad jag har lagt min tid på

Kunduppdrag: 65 %
Utbildning och företagsutveckling: 7 %
Administration: 3 %
Marknadsföring och nätverkande: 15 %
Ideellt arbete: 10 % (framför allt mina uppdrag i Komuneco och Företagarna)

Tycker det här känns ganska så bra men såklart finns utrymme för förändringar och då ser jag gärna att tiden jag lagt på företagsutveckling och marknadsföring har ökat när jag stänger 2023.

Vad händer framåt?

Under nästa år ska jag lägga ännu större fokus på att arbeta med rent strategiska uppdrag. Det är där jag gör mig som bäst. När jag får visionera, framtidsspana, klura på strategi och taktik då, om jag får säga det själv, briljerar jag som mest. Jag kan operativt kommunikationsarbete och jag är duktig på det men det kittlar inte längre. Efter +15 år känner jag mig liksom klar med det. Jag vill dessutom hjälpa fler att utveckla sina kommunikativa förmågor i sina uppdrag.

Jag kommer börja 2023 med bland annat ett spännande grafiskt uppdrag och ett varumärkesarbete. Innan jag stänger 2022 har jag dessutom två möten som kan leda till intressanta uppdrag på andra sidan året.

Avslutningsvis har jag valt ett ledord för 2023 och det blir mod. Jag tycker att jag redan är modig men om jag ska kunna ta mig ännu mer ditåt jag vill kommer jag behöva påminna mig om att ha mod som ledstjärna. Det och såklart glädje och balans som alltid är viktigt för mig.

Och med det önskar jag dig en god jul och ett gott nytt år! Gör det till ett år att minnas ✨

Hej och välkommen till Karamells värld av kommunikation!

I den här bloggen delar jag med mig om tips och tankar kring kommunikation, varumärke, grafisk formgivning och företagande.

Jag som driver Karamell kommunikation heter Hanna Wallgren och är kommunikationsstrateg och grafisk formgivare.

Förutom bloggen har jag också ett e-brev du kan prenumerera på, där du får ta del av kunskap, inspiration och spaningar om kommunikation i olika former.

Fler inlägg från bloggen