Ett annorlunda 2021

Då var det dags att än en gång summera ett år som gått. Jag gillar det. Att blicka bakåt och se vad som faktiskt hände och hur det kändes. Och fundera på vad jag vill och inte vill ta med mig in i nästa år. När jag summerade 2020 avslutade jag med att konstatera: ”Trots att 2020 har varit ett skitår för många har det varit ett fantastiskt jobbår för mig. Jag är såå tacksam för alla kunder, alla uppdrag och alla jag fått glädjen att jobba med. Jag är också oerhört ödmjuk inför att allt kan hända och att 2021 kan se helt annorlunda ut. Men, det är sen och nu är nu. Och nu tänker jag njuta av att 2020 blev ett så bra jobbår som det blev!”. Det jag nu kan konstatera är att 2021 sett just annorlunda ut.

Året i stort

Det mesta av mitt år finns sammanfattat i mina kvartalsrapporter, som jag började med efter årets första kvartal. Det har varit ett roligt och bra sätt att reflektera och följa upp mitt företagarår på. Våren var intensiv med många roliga projekt men jag kände mig också sliten och saknade energi framåt sommaren. Det är en balansgång det där att ha roligt och samtidigt behålla energin. Särskilt som vi också i år till stor del har arbetat hemifrån och digitalt. Inför sommaren hade jag förhoppningar om att vila upp mig, göra saker som skulle fylla på mitt energiförråd och komma tillbaka peppad till hösten.

Nog har jag varit peppad under hösten, faktiskt, men mycket av mitt fokus har legat på att driva runt ett företag samtidigt som jag varit deltidssjukskriven och genomgått en tuff behandling. Men, det har gått! Jag är mäkta stolt över att ha tagit mig genom hösten med fortsatta uppdrag med goda leveranser och även fått inbokade uppdrag nu i vår. Det jag verkligen har insett under året är hur viktigt det strategiska arbetet faktiskt är. Att det som jag gör långsiktigt, som följer min röda tråd och min målbild, betalar sig återkommande.

Min jobbvardag har inte alls varit som vanligt men den har varit bra ändå. Tack vare förstående uppdragsgivare, tekniken och möjligheten att styra mina arbetstider. Jag är en person som trots motgångar ofta kan se ljuset i mörkret och som jag skrev i tredje kvartalsrapporten har jag inte jublat över den situation jag hamnat i men jag har accepterat den och utgått från det kan jag påverka.

Höjdpunkter

Egentligen har jag ingen riktig lågpunkt eller något speciellt som jag inte vill ta med mig in i ett nytt år. Eller jo, gärna sjukdom och pandemi men den önskan är väl lite väl mycket att hoppas på. Det som har varit tråkigast under året har varit att först inte kunna delta i nätverksevent på grund av pandemin för att sedan, när samhället öppnade upp, inte kunna delta på grund av min behandling. Jag längtar så efter ”riktiga” möten!

Avstämning mot målen

Jag nådde alla de mål jag satt upp, förutom de jag helt enkelt fick avskriva på grund av min situation under hösten. Fokuset på glädje och balans tycker jag överlag att jag lyckades med även om det funnits stunder då jag känt raka motsatsen.

Kvartalet i siffror

Sett till mina förutsättningar under året tackar jag en riktigt bra vår och en ändå god höst för att resultatet trots allt blev ganska bra.

Omsättning: Ca 80 % av mitt beräknade årsmål
Kostnader: Ca 10 % över beräknade kostnader
Resultat: Ca 80 % av mitt beräknade årsmål

I mina tidigare kvartalsrapporter har jag redovisat vad jag lagt min tid på och i den senaste kunde jag konstatera att hösten enbart bestått av kunduppdrag. Därför känns inte tidsberäkningen riktigt relevant, den speglar inte ett ”vanligt år” även om den berättar just hur det sett ut i år. Det har helt enkelt lagts mest tid på kunduppdrag.

Vad händer framåt?

Nu har jag fullt fokus på att sakta men säkert komma tillbaka som vanligt vilket jag känner mig grymt peppad på. Jag har saknat jobbet! Året inleds med ett strategiuppdrag och två uppdrag med grafisk formgivning.

Glädje och balans kommer fortsatt att vara superviktigt för mig, det är så jag blir den bästa versionen av mig själv. Jag hoppas att jag tar mig tid för mer varierade arbetsplatser; kontoret i stan, hemmakontoret, naturen och tillsammans med andra. Jag hoppas också att jag kommer att lägga mer tid på egna projekt.

Jag tar med mig insikten om hur värdefullt det varit för mig att vara öppen och transparent och att kunna be om hjälp.

Fokusordet för 2022 blir SPARK. Jag vill ha mer gnistor både i jobbet och livet under det kommande året! 🎇

Hej och välkommen till Karamells värld av kommunikation!

I den här bloggen delar jag med mig om tips och tankar kring kommunikation, varumärke, grafisk formgivning och företagande.

Jag som driver Karamell kommunikation heter Hanna Wallgren och är kommunikationsstrateg och grafisk formgivare.

Förutom bloggen har jag också ett e-brev du kan prenumerera på, där du får ta del av kunskap, inspiration och spaningar om kommunikation i olika former.

Fler inlägg från bloggen