Karamells kvartalsrapport Q3 2021 – när livet händer

Redan oktober och det är dags att summera det gångna kvartalet, och titta framåt. Det har tagit mig några dagar att komma igång att skriva rapporten den här gången, kanske för att det senaste kvartalet inte varit likt något annat.

(Det tog ytterligare några veckor till det att jag publicerade inlägget från att det var färdigskrivet.)

Kvartalet i stort

Q3 inleddes med semester, hela juli och någon vecka in i augusti. Precis som förra året blev det totalt sju veckors semester. Jag får erkänna att jag tycker det är väldigt behagligt med lång semester. Och även om jag njutit mycket präglades semestern också av ett visst vemod då vi tyvärr hade tråkigheter i familjen i början av sommaren och sedan även i slutet. Precis när jag skulle börja jobba igen hände livet än en gång och den här gången var det jag som hade huvudrollen.

På dagen nio år efter att min förstfödde kom till världen fick jag beskedet att jag fått cancer. Resan till sjukhuset och stunden i väntrummet den dagen kändes som raka motsatsen till den glädje (okej, viss smärta också – men en positiv sådan) som resan och väntan nio år tidigare innebar. Tack och lov har jag fått snabb och professionell vård och är nu under behandling. Även om det är ett besked man inte önskar någon mår jag under omständigheterna bra så här långt.

Men, vad innebär det att vara egenföretagare och få detta besked? Till en början kände jag mig lite lätt vilsen; jag visste ju inte alls vad detta skulle bära med sig, hur jag skulle må och hur mycket jag skulle kunna arbeta. Det kändes inte tilltalande att försvinna helt från marknaden ett halvår, jag kunde se framför mig hur lång den uppförsbacken skulle kunna bli. Ganska snabbt bestämde jag mig för att vara öppen med min situation och tog kontakt med mina uppdragsgivare. Vilket gensvar jag fick! Samtliga av mina uppdragsgivare och samarbetspartners har varit helt fantastiskt förstående och tillmötesgående – hurra för er alla!

Nu visade det sig att det går att arbeta under pågående behandling så även om jag fått tacka nej till några uppdrag kan jag fortfarande arbeta vidare, om än begränsat, i andra. Jag känner en otrolig tacksamhet till kroppen som ändå klarar av både behandling och arbete, eftersom de sammanhang jag får i mitt jobb hjälper mig att må bra och känna mening.

En av sommarens alla underbara solnedgångar.

Fyra tips till dig som är egenföretagare

Spontant kan man känna att när något sådant här händer i livet är det inte det allra bästa läget att vara företagare. När jag reflekterar över min situation finns det flera saker som jag tackar mig själv för, som verkligen har underlättat och som jag gärna vill tipsa andra företagare om.

  • Välj en (1) karensdag hos Försäkringskassan. Det är lätt värt det den dagen du blir sjuk!
  • Ta ut så hög lön/vinst du har möjlighet till upp till brytgränsen för statlig inkomstskatt. Det ger dig en högre sjukpenninggrundande inkomst.
  • Se till att du har ett bra försäkringsskydd. Vad som är bra för dig behöver du själva ta reda på, men se till att ha gått igenom detta.
  • Bygg en buffert.

Avstämning mot målen

Aktivitetsmålet som jag var nära målgång på när Q2 summerades är klart, det tredje och sista aktivitetsmålet har jag bestämt mig för att skjuta på framtiden med anledning av ovan. Detsamma gäller för mina ekonomiska mål, 2/3 kan bockas av och det tredje är helt enkelt inte aktuellt längre. Det är viktigt att kunna vara flexibel i sina målsättningar när förutsättningarna ändras, tänker jag. En får inte glömma av att vara snäll mot sig själv!

Jag har fortfarande inte bestämt mig vad jag vill gå för utbildning men känner heller ingen större stress över det eftersom den ändå inte kommer att bli av under hösten. Jag har börjat fundera på vad jag vill med mitt företagande 2022 och kanske klarnar det när de tankarna har formats lite mer.

Så var det ju fokuset på glädje och balans också. Det kanske låter knasigt, men jag känner både mer glädje och mer balans nu än vad jag gjorde i våras. Den situation jag är i tvingar mig helt enkelt att hålla en bättre balans för att jag ska orka göra saker jag vill göra och jag känner glädje och tacksamhet för alla bra dagar och för att jag har så många fina och omtänksamma människor runt mig.

Kvartalet i siffror

Det är inte riktigt lika roligt att checka av siffrorna det här kvartalet som tidigare men så har det ju också sin naturliga förklaring; ledighet och deltidssjukskrivning. Det sistnämnda kommer jag att vara året ut och därmed är mitt omsättnings- och resultatmål inte längre aktuellt. Hade jag kunnat arbeta på så som var tänkt är jag ganska säker på att jag hade rott alla målen i hamn, och det känns ändå fint. Kostnaderna däremot, de taktar väl och ligger på 74 % av beräknat.

Vad har jag lagt min tid på?

Finns inte så mycket att redovisa kring här. Kunduppdrag för hela slanten!

Vad händer framåt?

Jag kommer att fortsätta med mitt fokus på glädje och balans och jag ska marinera och formera mina tankar inför företagsåret 2022.

Förutom det jag redan nämnt att jag är tacksam för kan jag lägga till en förmåga jag utvecklat ganska mycket under de senaste åtta åren och det är acceptans. Jag kanske inte jublar över den situation jag hamnat i men jag accepterar den och utgår från det kan jag påverka. Livet är ändå jäkligt fint och jag är löjligt glad över att få hänga med! Kom ihåg att fira allt som firas kan, livet är för kort för något annat.

Hur har ditt Q3 varit? Och vad hittar du på under Q4? Jag tokgillar att ta del av andras berättelser så dela gärna 🙂

Hej och välkommen till Karamells värld av kommunikation!

I den här bloggen delar jag med mig om tips och tankar kring kommunikation, varumärke, grafisk formgivning och företagande.

Jag som driver Karamell kommunikation heter Hanna Wallgren och är kommunikationsstrateg och grafisk formgivare.

Förutom bloggen har jag också ett e-brev du kan prenumerera på, där du får ta del av kunskap, inspiration och spaningar om kommunikation i olika former.

Fler inlägg från bloggen